Thursday, October 18, 2012

Pin It

Busan Opera House Winning Proposal / Snøhetta - eVolo, ArchDaily


Courtesy of Snøhetta

Snøhetta was recently selected as the winner of the Busan Opera House Competition in South Korea with their ‘Unpacking the Box’ concept. Their proposal is conceived not as frozen music but rather as an instrument, upon which we can play. This instrument is neither a white cube nor a black box, empty devoid of expression; this Opera building outward expresses the values and ethos of the place and content. More images and architects’ description after the break.
Courtesy of Snøhetta

The Opera in Busan is no longer just a place to see and be seen but a place to meet. A place to be together, in our common cultural context. A place to be alone together, the singular in the plural, and above all a place to meet ourselves in a wider collective consciousness. At the Opera in Busan you will experience the real thing. Not copies, icons and symbols but the real thing, and the real thing is much bigger, brighter and louder than you could ever imagine. This is the prerogative of the Opera and what sets it aside from our commercial and urban landscapes.
Courtesy of Snøhetta

Growing from the inside out, the Opera in Busan sets demands on its thresholds and boundaries, the box must be opened, blurring the definition of inside and outside, private and public, intimate and monumental. The Opera is designed to be exceptionally accessible in the urban context, not just physically accessible but visually accessible, and above all mentally accessible. The spaces it describes are democratic, open to all 24/7 and 365 days a year.
Courtesy of Snøhetta

The Opera is located at the very point where the mountain descends to meets the sea and the vertical is enveloped by the horizon. The four corners of the building connect the city and the cultural landmark to the sea. Two of these corners are lifted to form an entrance from the city and an entrance from the sea. These entrances are linked in a continuous public space, flowing around the Opera house and out into the the programmatic volume and to create an exterior plane that both arches down to the City and the sea at the same time as it peels upwards to meet the sea and the sky.
 
 

Inspired by the dramatic coastal landscape of Busan, the Norwegian design firm Snøhetta has won the competition to realize the city’s opera house. The new Busan Opera House will be located by the port, and, as with the Opera House in Oslo, it will allow the public to walk on the roof. The house will have about the same size at its counterpart in Oslo, only exceeding it by a slightly bigger main hall with the planned capacity of receiving an audience of 1800 people. According to the architects, the main guideline in the design process was the creation of an accessible and democratic space, turning the static into dynamic. The Opera is an interactive open stage that transforms the contemporary cultural spaces from elitist monuments into democratic arenas.

The Opera House’s X-shaped design will fan towards each landscape from a saddle-shaped ceiling, revealing walls of concave checkered glass. Inside, the theatre’s wooden balconies will extend upwards, creating an inverse of a tree trunk’s rings. One side of the structure will face the city, the other a circular public walkway that will extend to the port. These are intended as ‘continuous public spaces,’ say the designers, blurring the sensations of interior and exterior. Walkable areas rising along the sides of the building and the ceiling will invite visitors to explore the space as a climbable figment of the scenery.




Reactions:

0 comments:

Post a Comment